NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2.

Board |
CBSE |

Textbook |
NCERT |

Class |
Class 8 |

Subject |
Maths |

Chapter |
Chapter 8 |

Chapter Name |
Comparing Quantities |

Exercise |
Ex 8.2 |

Number of Questions Solved |
10 |

Category |
NCERT Solutions |

## NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2

**Question 1.**

A man got a 10% increase in his salary. If his new salary is f1,54,000, find his original salary.

**Solution.**

100 + 10 = 110

**Question 2.**

On Sunday 845 people went to the Zoo. On Monday only 169 people went. What is the percent decrease in the people visiting the Zoo on Monday?

**Solution.**

Number of people who went to Zoo on Sunday = 845

Number of people who went to Zoo on Monday = 169

∴ Decrease in the number of people who went to Zoo 845 – 169 = 676.

∴Per cent decrease in the number of people visiting the Zoo on Monday

= \(\frac { decrease }{ original\quad number } \times 100%\)

= \(\frac { 676 }{ 845 } \times 100%=80%\)

**Question 3.**

A shopkeeper buys 80 articles for ₹ 2,400 and sells them for a profit of 16%. Find the selling price of one article.

**Solution.**

CP of 80 articles = ₹ 2400

Profit = 16% of ₹ 2400

= ₹ \(\frac { 16 }{ 100 } \times 2400\) = ₹ 384

∴SP of 80 articles

= CP + Profit

= ₹ 2400 + ₹ 384

= ₹ 2784

∴ SP of 1 article = ₹ \(\frac { 2784 }{ 80 } \) = ₹ 34.80

Hence, the selling price of one article is ₹ 34.80.

**Question 4.**

The cost of an article was ₹ 15,500, ₹450 were spent on its repairs. If it is sold for a profit of 15%, find the selling price of the article.

**Solution.**

CP of the article = ₹ 15,500

Money spent on its rapair = ₹ 450

Total CP of the article = ₹ 15,500 + ₹ 450

(overhead expenses)

= ₹ 15,950

Profit = 15% of ₹ 15,950

= ₹ \(\frac { 15 }{ 100 } \times 15,950\) = ₹ 2392.50

.-. SP of the article

= CP + Profit

=₹ 15,950 + ₹ 2392.50

= ₹ 18342.50

Hence, the selling price of the article is ₹ 18342.50.

**Question 5.**

A VCR and TV mere bought for ₹ 8,000 each. The shopkeeper made a loss of 4% on the VCR and a profit of 8% on TV. Find the gain or loss percent on the whole transaction.

**Solution.**

Combined CP of VCR and TV

= ₹ 8,000 + ₹ 8,000 = ₹ 16,000

**Question 6.**

During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked prices of all the items. What would a customer have to pay for a pair of jeans marked at ₹ 1450 and two shirts marked at ₹ 850 each?

**Solution.**

For a pair of jeans

Marked price = ₹ 1450

Discount rate = 10%

Discount = 10% of ₹ 1450

= ₹ \(\frac { 10 }{ 100 } \times 1450\) = ₹ 145

∴ Sale price = Marked price – Discount

= ₹ 1450- ₹ 145 = ₹ 1305

For two shirts

Marked price = ₹ 850 x 2 = ₹ 1700

Discount rate = 10%

∴ Discount

= 10% of ₹ 1700

₹ \(\frac { 10 }{ 100 } \times 1700\) x 1700 = ₹ 170

∴ Sale price

= Marked price – Discount

= ₹ 1700 – ₹ 170 =₹ 1530

Total payment made by customer

= ₹ 1305 + ₹ 1530 = ₹ 2835

Hence, the customer will have to pay ₹ 2835 for a pair of jeans and two shirts.

**Question 7.**

A milkman sold two of his buffaloes for ₹ 20,000 each. On one he made a gain of 5% and on the other a loss of 10%. Find his overall gain or loss. (Hint: Find CP of each.)

**Solution.**

Combined SP

= ₹ 20,000 x 2 = ₹ 40,000

For first buffalo

**Question 8.**

The price of a TV is ₹ 13,000. The sales tax charged on it is at the rate of 12%. Find the amount that Vinod will have to pay if he buys it.

**Solution.**

Price of TV = ₹ 13,000

Sales tax charged on it

= 12% of ₹ 13,000

= ₹ \(\frac { 12 }{ 100 } \times 13,000\) = ₹ 1560

∴ Amount to be paid

= Price + Sales Tax

= ₹ 13,000 + ₹ 1,560

= ₹ 14,560.

Hence, the amount that Vinod will have to pay for the TV if he buys it is ₹ 14,560.

**Question 9.**

Arun bought a pair of skates at a sale where the discount is given was 20%. If the amount he pays is ₹ 1,600, find the marked price.

**Solution.**

Amount paid = ₹ 1600

Discount rate = 20%.

100 – 20 = 80

∵ If amount paid is ₹ 80, then the marked price = ₹ 100

∴ If amount paid is ₹ 1, then the marked price = ₹ \(\frac { 100 }{ 80 } \)

∴ If amount paid is ₹ 1600, then the marked price = \(\frac { 100 }{ 80 } \times 1600\) = ₹ 2000

Hence, the marked price of the pair of skates is ₹ 2000.

**Aliter:**

Let the market price of the pair of shoes be ₹ 100.

Rate of discount = 20%

∴ Discount = 20% of ₹ 100

= \(\frac { 20 }{ 100 } \times 100\) = ₹ 20

∴ Sale price = Marked price – Discount

= ₹ 100 – ₹ 20 = ₹ 80

∵ If the sale price is ₹ 80, then, the marked price = ₹ 100

∴ If the sale price is ₹ 1, then the marked price = ₹ \(\frac { 100 }{ 80 } \)

∴ If the sale price is ₹ 1600, then the marked price = ₹ \(\frac { 100 }{ 80 } \times 1600\) = ₹ 2000

Hence, the marked price of the pair of shoes is ₹ 2000.

**Question 10.**

I purchased a hair-dryer for ₹ 5,400 including 8% VAT. Find the price before VAT was added.

**Solution.**

Price of hair-dryer including VAT = ₹ 5400

VAT rate = 8%

100 + 8 = 108

∵ When price including VAT is ₹ 108,

original price = ₹ 100

∴ When price including VAT is ₹ 5,400,

original price = ₹ \(\frac { 100 }{ 108 } \times \left( 5,400 \right) \) = ₹ 5,000

Hence, the price before VAT was added is ₹ 5,000.

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.