Students often refer to NCERT Class 9 Advanced Maths Solutions Chapter 2 Logarithms Ex 2.3 to verify their answers.
Advanced Maths Class 9 Exercise 2.3 Solutions
Class 9 Advanced Maths Ex 2.3 Solutions
Question 1.
Express the following in logarithmic form:
(a) 54 = 625
Solution:
Using by = x ⇔ logb (x) = y
Here, b = 5, y = 4, x = 625
Logarithmic form: log5 625 = 4.
(b) 10-2 = 0.01
Solution:
Using by = x ⇔ logb (x) = y
Here, b = 10, y = – 2, x = 0.01
Logarithmic form: log10 0.01 = -2.
(c) 7° = 1
Solution:
Using by = x ⇔ logb (x) = y
Here, b = 7, y = 0, x = 1
Logarithmic form: log7 1 = 0
(d) 81 = 8
Solution:
Using by = x ⇔ logb (x) = y
Here, b = 8, y = 1, x = 8
Logarithmic form: log7 8 = 1
Question 2.
Using the properties of logs, simplify: log216 + log2 4
Solution:
log2 16 + log2 4 = log2 (16 x 4)
(Using Product Rule: loga x + loga y = loga (xy))
= log2 26 = 6 log2 2
(Using property: loga a = 1)
= 6(1) = 6
![]()
Question 3.
Evaluate:
(a) log2 256
Solution:
log2 256 = log2 28 = 8 log2 2
(Using Power Rule: loga Mk = k loga M)
= 8
(Using property: loga a = 1)
(b) log4 16
Solution:
log416 = log4 42 = 2 log4 4
(Using Power Rule: loga Mk = k loga M)
= 2
(Using property: loga a = 1)
(c) log5 125
Solution:
log5125 = log5 53 = 3 log5 5
(Using Power Rule: loga Mk = k loga M)
= 3
(Using property: loga a = 1)
(d) log10 0.001
Solution:
log100.001 = log1010-3 = -3 log1010
(Using Power Rule: loga Mk = k loga M)
= -3
(Using property: loga a = 1)
![]()
Question 4.
If log2 7 = p and log2 3 = q, write in terms of p and q.
(a) log2 21
Solution:
log2 21 = log2 (7 × 3)
= log2 7 + log2 3
(UsingProduct Rule: loga x + loga y = loga (xy))
= p + q
(b) log2 49
Solution:
log2 49 = log2 72 = 2 log2 7 = 2p
(Using Power Rule: loga Mk = k loga M)
(c) log2\(\left(\frac{7}{3}\right)\)
Solution:
log2\(\left(\frac{7}{3}\right)\) = log27 – log23
= p – q
(Using Quotient Rule: loga x – loga y = log2\(\left(\frac{x}{y}\right)\))
(d) log2 63
Solution:
log2 63 = log2 (7 × 9)
= log2 7 + log2 32
(Using Product Rule: loga x + loga y = loga (xy))
= log2 7 + 2 log2 3
(Using Power Rule: loga Mk = k loga M)
= P + 2q
Question 5.
Real-world Application:
(a) If a star is 100 times brighter than another, and the difference in their magnitudes is given by 2.5 × log10 (“brightness ratio”), find the magnitude difference.
Solution:
Brightness Ratio = 100 Difference in their magnitudes,
∆m = 2.5 × log10 (brightness ratio) = 2.5 × log10 100
∆m = 2.5 × log10 102 = 2.5 × (2 log10 10) = 2.5 × 2
∆m = 5
The magnitude difference is 5.
(b) A solution has pH 3 and another has pH 6. How many times more acidic is the first solution?
(pH = -log10 [H+])
Solution:
Formula (pH = – log10 [H+]) can be rearranged to get the concentration of hydrogen ions as [H+] = 10=pH.
For pH 3: [H+]1 = 10-3
For pH 6: [H+]2 = 10-6
Ratio: \(\frac{\left[\mathrm{H}^{+}\right]_1}{\left[\mathrm{H}^{+}\right]_2}=\frac{10^{-3}}{10^{-6}}\) = 1000
This shows that the solution with pH 3 is 1000 times more acidic than the solution with pH 6. This is because a 3-unit difference on a base-10 logarithmic scale corresponds to a factor of 103.
(c) A magnitude 9 earthquake occurs on the Richter Scale. How many times stronger is it than a magnitude 4 earthquake?
Solution:
The Richter Scale is base-10 logarithmic. This means each increase of 1 on the scale represents a 10-fold increase in the measured amplitude of the earthquake.
Difference in magnitude, ∆m = 9 – 4 = 5
Ratio of amplitudes is 10∆m = 105
Hence, magnitude 9 earthquake is 100,000 times stronger than the earthquake of magnitude 4.
![]()
Question 6.
True or False: (Explain your reasoning)
(a) \(\frac{1}{3}\)logbx =\(\sqrt[3]{x}\); x > 0
Solution:
False. Using the Power Rule, \(\frac{1}{3}\)logbx = logb x1/3
(b) log8 e = \(\frac{1}{\ln 8}\)
Solution:
True. This uses the Change of Base Formula:
log8 e = \(\frac{\ln e}{\ln 8}=\frac{1}{\ln 8}\)
(c) Logarithm of a negative number is defined.
Solution:
False. For logb x, x > 0. Value of x cannot be a negative number.
(d) logb (M + N) = logb M + logb N
Solution:
False, as using Product Rule: loga x + loga y = loga (xy)
(e) The base of the logarithm can be any real number.
Solution:
False. By definition, the base must be positive (b > 0) and not equal to 1.
Question 7.
Which is the greatest integer that is less than the number log4 9 + log9 28? (Do not use calculator)
Solution:
We need to find the greatest integer less than log4 9 + log9 28.
First, estimate each logarithm without a calculator.
Here, 41 = 4, 42 = 16 and 9 lies between 4 and 16
⇒ 1 < log4 9 < 2.
Also, 91 = 9, 92 = 81. And 28 lies between 9 and 81
⇒ 1 < log9 28 < 2.
Therefore, adding the two: 2 < log4 9 + log9 28 < 4.
More precisely,
4\(\frac{3}{2}\) = 8 < 9 < 16 = 42
⇒ \(\frac{3}{2}\) < log4 9 < 2 …(i)
9\(\frac{3}{2}\) = 27 < 28 < 81 = 92
⇒ \(\frac{3}{2}\) < log9 28 < 2 …(ii)
Adding Eqs (i) and (ii), we get,
3 < log4 9 + log9 28 < 4
Hence, the greatest integer less than the number log4 9 + log9 28 is 3.
![]()
Question 8.
Evaluate the value of (x + 5y), where x = \(\log _{1.4 \overline{3}}\left(\frac{43}{30}\right)\) and y = \(\left(\frac{1}{2}\right)^{\log _2 5}\).
Solution: Consider y first:
⇒ y = \(\left(\frac{1}{2}\right)^{\log _2 5}\) = (2-1)log22
= (2)-log22 (Using: (a-1)b = a-b)
⇒ y = 2log2(5-1)
(Using: Power Rule: -1.logb a = logba-1)
⇒ log2y = log2(5-1)
(Using ba = x ⇔ logb (x) = a
By comparing arguments, we get, y = \(\frac{1}{5}\)
Now, consider x:
x = \(\log _{1.4 \overline{3}}\left(\frac{43}{30}\right)\), value of \(\frac{43}{30}=1.43333 \ldots=1.4 \overline{3}\)
⇒ x = \(\log _{1.4 \overline{3}}(1.4 \overline{3})\) = 1
Value of the expression: x + 5y = 1 + 5\(\left(\frac{1}{5}\right)\) = 2.