NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling MCQ are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling MCQ.

- Data Handling Class 7 Ex 3.1
- Data Handling Class 7 Ex 3.2
- Data Handling Class 7 Ex 3.3
- Data Handling Class 7 Ex 3.4

Board |
CBSE |

Textbook |
NCERT |

Class |
Class 7 |

Subject |
Maths |

Chapter |
Chapter 3 |

Chapter Name |
Data Handling |

Exercise |
MCQ |

Number of Questions Solved |
40 |

Category |
NCERT Solutions |

## NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling MCQ

**Important Multiple Choice Questions**

The number of tourists visiting a historical place in a week is shown in the following table :

Answer the following related questions.

**1.** On which day is the number of tourists maximum?

**(a)** Sunday

**(b)** Wednesday

**(c)** Tuesday

**(d)** Saturday.

**2.** On which day is the number of tourists minimum?

**(a)** Friday

**(b)** Monday

**(c)** Thursday

**(d)** Saturday.

**3.** On which day 60 tourists visit?

**(a)** Monday

**(b)** Tuesday

**(c)** Friday

**(d)** Sunday.

**4.** What is the difference between the num-ber of tourists visiting on Friday and Monday?

**(a)** 10

**(b)** 24

**(c)** 38

**(d)** 5.

**5.** The sum of the number of tourists visit-ing on Sunday and Friday is

**(a)** 160

**(b)** 60

**(c)** 220

**(d)** 100.

**6.** The difference between the maximum and minimum number of tourists is

**(a)** 50

**(b)** 80

**(c)** 90

**(d)** 100.

**7.** A batsman scored the following number of runs in six innings:

35, 30, 45, 65, 39, 20

The mean runs scored by him in an inning is

**(a)** 39

**(b)** 38

**(c)** 37

**(d)** 40.

**8.** The mean of the numbers 10,20, 30 and 40 is

**(a)** 20

**(b)** 25

**(c)** 30

**(d)** 50.

**9.** The range of the weights (in kg) of a students of a class given below is:

49, 60, 47, 50, 47, 59, 58, 45, 53

**(a)** 10

**(b)** 15

**(c)** 20

**(d)** 2.

**10.** The marks of 11 students of a class are as given below:

78, 11, 99, 63, 94, 6, 78, 36, 30, 55, 22

The range of marks is

**(a)** 90

**(b)** 91

**(c)** 92

**(d)** 93.

**11.** The rainfall (in mm) in a city on 7 days of a certain week was recorded as follows:

On how many days was the rainfall less than 6 mm?

**(a)** 0

**(b)** 3

**(c)** 6

**(d)** 7.

**12.** The mode of the distribution 3,5, 7, 4, 2, 1, 4, 3, 4 is

**(a)** 7

**(b)** 4

**(c)** 3

**(d)** 1.

**13.** The marks of some students are as given below:

30, 31, 32, 32, 33, 32, 34, 35, 30, 31, 33, 32

Find the mode of their marks.

**(a)** 30

**(b)** 31

**(c)** 32

**(d)** 33.

**14.** The median of the distribution 2, 3, 4, 7, 5, 1, 6 is

**(a)** 1

**(b)** 2

**(c)** 3

**(d)** 4.

**15.** The median of the data 20, 30, 40, 10, 15, 25, 35 is

**(a)** 20

**(b)** 25

**(c)** 30

**(d)** 40.

**16.** Which of the following statements is true?

**(a)** The mode is always one of the numbers in a data

**(b)** The mean is always one of the numbers in a data

**(c)** Mean < Mode in a data

**(d)** Median < Mode in a data.

**17.** A coin is tossed. What is the probability of getting head?

**(a)** 0

**(b)** 1

**(c)**

**(d)** 2

**18.** A coin is tossed. What is the probability of getting tail?

**(a)** 1

**(b)**

**(c)** 2

**(d)** 0

**19.** A die is thrown. What is the probability of getting 1?

**(a)** 0

**(b)** 1

**(c)**

**(d)**

**20.** A die is thrown. What is the probability of getting 6?

**(a)** 0

**(b)**

**(c)**

**(d)** 1

Read the following bar graph and answer the following related questions :

**21.** Who got the maximum marks?

**(a)** Apala

**(b)** Meenu

**(c)** Saroj

**(d)** Indu.

**22.** Who got the minimum marks?

**(a)** Apala

**(b)** Meenu

**(c)** Vimla

**(d)** Indu.

**23.** The difference between maximum and minimum marks is

**(a)** 100

**(d)** 200

**(c)** 400

**(d)** 500.

**24.** The ratio between the marks obtained by Saroj and Vimla is

**(a)** 1:2

**(b)** 2 : 3

**(c)** 3:4

**(d)** 1 : 6.

**25.** How many girls have got marks more than 100?

**(a)** 2

**(b)** 3

**(c)** 4

**(d)** 1.

**26.** Who has got 400 marks?

**(a)** Vimla

**(b)** Saroj

**(c)** Indu

**(d)** Apala.

**27.** The difference between the marks obtained by Vimla and Saroj is how many times the difference between the marks obtained by Meenu and Saroj?

**(a)** 2

**(b)** 3

**(c)** 4

**(d)** 6.

**28.** How many girls have got marks less than 600?

**(a)** 1

**(b)** 2

**(c)** 3

**(d)** 4

Sale of Mathematics and English books in the year 2005, 2006, 2007 and 2008 are given below :

Answer the following related questions :

**29.** In which year is the difference in the sale minimum?

**(a)**2008

**(b)** 2007

**(c)** 2006

**(d)** 2005.

**30.** In which year is the difference in the sale maximum?

**(a)**2005

**(b)** 2006

**(c)** 2007

**(d)** 2008.

**31.** The ratio of sales in the year 2005 is

**(a)** 2 : 1

**(b)** 3 : 1

**(c)** 4 : 1

**(d)** 2 : 3.

**32.** The rise in the sale of Mathematics books from 2005 to 2008 is

**(a)** 100

**(b)** 200

**(c)** 300

**(d)** 400.

**33.** The fall in the sale of English books from 2006 to 2007 is

**(a)** 50

**(b)** 100

**(c)** 150

**(d)** 200.

Number of children in six different classes are given below :

Answer the following related questions.

**34.** In which class is the number of children maximum?

**(a)** 6

**(b)** 7

**(c)** 8

**(d)** 9.

**35.** In which class is the number of children minimum?

**(a)** 8

**(b)** 9

**(c)** 10

**(d)** 11.

**36.** The difference between the maximum and minimum number of children is

**(a)** 100

**(b)** 200

**(c)** 300

**(d)** 400.

**37.** In how many classes is the number of childern less than 500?

**(a)** 2

**(b)** 4

**(c)** 5

**(d)** 6.

**38.** In how many classes is the number of childern more than 100?

**(a)** 6

**(b)** 4

**(c)** 3

**(d)** 1.

**39.** The ratio of the number of childern of class 6 and 11 is

**(a)** 3 : 1

**(b)** 2:1

**(c)** 2 : 3

**(d)** 1 : 4.

**40.** The total number of childern is

**(a)** 1775

**(b)** 1675

**(c)** 1575

**(d)** 1785.

**ANSWERS**

**HINTS / SOLUTIONS**

**1.** Sunday → 160.

**2.** Friday → 60.

**3.** 60 → Friday.

**4.** 65 – 60 = 5.

**5.** 160 + 60 = 220.

**6.** 160 – 60 = 100.

**7.** Mean =

= = 39

**8.** Mean = = = 25.

**9.** Range = 60 – 45 = 15.

**10.** Range = 99 – 6 = 93.

**11.** On each day,rainfall < 6 mm.

**12.** 4 occurs maximum number (3) times.

**13.** 32 occurs maximum number (4) times.

**14.** 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

**15.** 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40.

**17.** A coin has two faces.

**18.** A coin has two faces.

**19.** A die has six faces.

**20.** A die has six faces.

**21.** Apala → 600.

**22.** Meenu → 100.

**23.** 600 – 100 = 500.

**24.** 200 : 400 = 1 : 2.

**25.** 200, 300, 400, 500 → 4.

**26.** 400 → Vimla.

**27.** 400 – 200 = 200; 200 – 100 = 100; 200 = 2 x 100.

**28.** 100, 200, 300, 400 → 4.

**29.** 2008 → 500 – 500 = 0.

**30.** 400 – 200 = 200.

**31.** 200 : 100 = 2 : 1.

**32.** 500 – 200 = 300.

**33.** 250 – 200 = 50.

**34.** 6 → 400.

**35.** 11 → 200.

**36.** 400 – 200 = 200.

**37.** In each class, number of students < 500.

**38.** In each class, number of students > 100.

**39.** 400 : 200 = 2 : 1.

**40.** 400 + 350 + 320 + 280 + 225 + 200 = 1775.

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling MCQ help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling MCQ, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

## Leave a Reply